Waar moet je aan denken bij de aanschaf van een warmtepomp?

Steeds meer huiseigenaren verduurzamen hun woning sinds de gasprijs zo hoog is. Daarom zijn er de afgelopen maanden onder meer veel warmtepompen besteld.

Het overstappen van een cv-ketel naar een warmtepomp kan op jaarbasis flink in de kosten schelen. Maar voor je als huiseigenaar voor het comfort van een warmtepomp kiest, zijn er een aantal belangrijke afwegingen.

Is de woning goed geïsoleerd?

Het verduurzamen van een woning is een stappenplan waarbij de warmtepomp de laatste stap vormt. Isolatie is de eerste stap. Want ook met goede isolatie zonder warmtepomp, profiteren huiseigenaren van een lagere energierekening.

Welk type warmtepomp is geschikt voor welke woning?

Er zijn twee types warmtepompen op de markt:

  • Het Monobloc-systeem, waarbij alle koeltechnische componenten aangesloten zijn in de buitenunit. De installatiekosten zijn lager. De waterpomp heeft een specifieke plek nodig om goed te functioneren.
  • Het Split-systeem, waarbij de installatie is verdeeld over een buiten- én een binnenunit. De installatiekosten zijn hoger maar de waterpomp biedt meer ruimte voor afstand tussen binnen- en buitenunit.

Beide systemen hebben hun voordelen. Een ervaren installateur kan op basis van de woning het juiste advies geven.

Wie zorgt voor de installatie?

Huiseigenaren zijn verplicht om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen voor de plaatsing van een geothermische warmtepomp. Bij een lucht-water warmtepomp is dit echter niet verplicht, hoewel het zeker wordt aangeraden.

Subsidies?

Tenslotte is het belangrijk om met een betrouwbare en gecertificeerde installateur te werken voor de eventuele subsidieaanvraag. Alleen met een factuur van een installerende partij heb je recht op de subsidie voor de aankoop van een warmtepomp.

Bron: bouwenwonen.net