Tips bij het vernieuwen van de elektriciteit

Je verhuist binnenkort naar een nieuwe woning, maar wil eerst nog de elektriciteit vernieuwen, uitbreiden of aanpassen? Of je bent het beu dat je stopcontacten te weinig hebt in je huidige woning, of dat schakelaars en lichtpunten op de verkeerde plaats zitten? Dan hou je best rekening met een aantal tips.

Alles begint bij een plan

Een renovatie of verhuis is het moment om je elektriciteit te organiseren zoals jij dat wil. Het komt er op dat moment op aan om geen kansen te laten liggen. Een uitgekiend elektriciteitsplan is daarvoor een must. Neem de bouwplannen van je woning bij de hand, teken het meubilair erop in en duid daarna alle bestaande en nieuwe lichtpunten, schakelaars en stopcontacten aan. Doe dit niet snel-snel in één avondsessie, maar laat het plan telkens even rusten voor je alles nog eens overloopt.

Denk aan de toekomst

Ga bij het opstellen van het elektriciteitsplan niet enkel uit van je huidige behoeften. Die kunnen namelijk veranderen naargelang je levensfase of de samenstelling van je gezin. Vooruitdenken is dus de boodschap. Een stopcontact of schakelaar extra voorzien zal namelijk altijd goedkoper en minder ingrijpend zijn dan achteraf opnieuw te moeten beginnen.

Beter te veel dan te weinig

Hoeveel schakelaars, stopcontacten en lichtpunten je in elke ruimte moet voorzien, is geen exacte wetenschap, maar er zijn welke enkele basisregels. In de keuken bijvoorbeeld zijn voldoende stopcontacten in de buurt van je werkblad, naast (of in) de keukenkasten en aan het fornuis een must om vlot te kunnen werken. In de woonkamer is er uiteraard de televisie, maar denk ook aan aansluitingen voor je laptop, radio, staande lamp, airco of stofzuiger. Een alles-uit schakelaar of dimmer is ook interessant. En ook in de slaapkamer, badkamer, de wasplaats en de garage kan overdrijven geen kwaad.

En toen was er licht…

Maak een onderscheid tussen functioneel licht, sfeerlicht en accentverlichting. Het spreekt voor zich dat boven de eettafel, het keukenwerkblad en in de leeshoek lichtpunten worden voorzien. Sfeerverlichting gaat een stap verder, maar verhoogt het comfort. En waarom niet al nadenken over hoe je met spots een schilderij of een ander item aan de muur kan accentueren.

Wat je zelf doet, doe je (niet) beter

Het elektriciteitsplan opstellen of een schakelaar of stopcontact bijplaatsen, kan je wellicht zelf. De uitbreiding van de elektriciteitskast of andere grote elektriciteitswerken laat je echter beter over aan een specialist. Door een elektricien in te schakelen, verklein je bovendien het risico op kortsluiting of brand.

Denk na over domotica

Wil je de optie openhouden om de functie van schakelaars of stopcontacten in de toekomst te wijzigen? Of je elektrische toestellen, verlichting of rolluiken vanop afstand kunnen bedienen met je tablet of smartphone? Investeer dan in het comfort van domotica.

Verzilver premies

Bij de gedeeltelijke of gehele vernieuwing van de elektrische installatie van woningen die ouder zijn dan dertig jaar, kom je mogelijk in aanmerking voor de renovatiepremie van de Vlaamse overheid. Daar kunnen nog lokale premies bijkomen. Surf dus even naar vlaanderen.be/premies-voor-elektriciteit om deze premies niet mis te lopen.

Nog meer tips en advies?

Top Bouwexpertise denkt graag met je mee over de vernieuwing van de elektriciteit.