Woon- en energiepremies versmelten tot ‘Mijn VerbouwPremie’

Vanaf 1 oktober 2022 wordt premies aanvragen voor renovaties en energiebesparende investeringen eenvoudiger. Dan opent namelijk het digitale loket ‘Mijn VerbouwPremie’. Op dit platform worden de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen en de verschillende energiepremies van Fluvius samengebracht. Het doel? Premie-aanvragen zo vlot mogelijk laten verlopen.

Eengemaakt premieplatform

Vandaag komen verbouwers in aanmerking voor zowel de renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen als voor de premies voor energiebesparende investeringen van netbeheerder Fluvius. Deze premies worden dit najaar samengebracht tot één premie: Mijn VerbouwPremie. De huidige premies kunnen nog tot eind juni aangevraagd worden. Daarna gaan beide bestaande aanvraagloketten dicht en is het wachten tot het nieuwe loket van Mijn VerbouwPremie opengaat op 1 oktober 2022.

De bomen door het bos

De samenvoeging van de Vlaamse energie- en woonpremies is een logische stap in het ondersteunen van verbouwers. Nu de energieprijzen de pan uitswingen en bouwmaterialen alleen maar duurder worden, zijn premies meer dan welkom. Die premies bestaan ook, maar vaak is het moeilijk om door het bos de bomen te zien. Mijn VerbouwPremie zal het administratieve proces vereenvoudigen en de drempel om premies aan te vragen verlagen.

Voor wie en voor wat?

Drie doelgroepen komen in aanmerking voor Mijn VerbouwPremie: twee inkomensafhankelijke doelgroepen (voor de lage en middeninkomens) en een algemene doelgroep onafhankelijk van het inkomen. Zeven categorieën van werken tellen mee: dakisolatie en -renovatie, buitenmuurisolatie en -renovatie, vloerisolatie en -renovatie, ramen en deuren, binnenrenovatie (binnenmuren, plafonds en trap), hernieuwbare energie (zonneboiler, warmtepomp, warmtepompboiler) en elektriciteit en sanitair. Belangrijk is wel dat de verbetering van de woonkwaliteit en energie-efficiëntie gecombineerd worden. Renoveren zonder te investeren in isolatie zal dus niet kunnen.

Meer details over Mijn VerbouwPremie?

Vraag ons advies of surf naar mijnverbouwpremie.be. Daar toont een simulator je ook welke premies je kan aanvragen.